Αποδημητικός γερανός «ταξιδεύει με αεροπλάνο» για να συναντήσει τα υπόλοιπα πουλιά που μεταναστεύουν στη Σιβηρία

Για τον Λι Ζενγκμίνγκ, κάτοικο του Νανσάνγκ στην ανατολική επαρχία Σιανσί, τα κοπάδια των γερανών που ξεχειμωνιάζουν στη λίμνη Πογιάν, τη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της Κίνας, είναι μία οικεία σκηνή εδώ και δεκαετίες.
Οι λευκογερανοί της Σιβηρίας (Leucogeranus leucogeranusκάνουν στάση στην περιοχή πριν συνεχίσουν τη μεγάλη μετανάστευσή τους, μια μακρά και δύσκολη περιπέτεια προς τη Σιβηρία. Στα τέλη Απριλίου, ο Λι κάνοντας τη συνηθισμένη του βόλτα κατά μήκος του ποταμού είδε ένα γερανό ακίνητο, μέσα στο νερό. Αμέσως βούτηξε να τον πιάσει.
Χωρίς μεγάλη δυσκολία τον μετέφερε στην ακτή και στη συνέχεια στο επαρχιακό κέντρο διάσωσης και αναπαραγωγής για άγρια ζώα και φυτά. Ο γερανός ήταν περίπου δύο χρόνων και πολύ εξασθενημένος, προφανώς κάποιας ασθένειας. Μετά τη φροντίδα δύο εβδομάδων η υγεία του επανέκαμψε και μπορούσε πλέον να αφεθεί ξανά στην άγρια φύση.
Οι υπόλοιποι όμως γερανοί είχαν φύγει από την λίμνη Πογιάν στα μέσα Απριλίου και ξεκουράζονταν για μικρό διάστημα στο φυσικό πάρκο του Μομονγκέ, στη βορειοανατολική επαρχία Τσιλίν, περίπου 2.000 χλμ μακριά πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Σιβηρία.
Μετά τις συμβουλές του κτηνίατρου, ο επικεφαλής του κέντρου διάσωσης Γουάνγκ αποφάσισε να συνοδεύσει το πτηνό αυτό στο Τσιλίν ώστε να συναντήσει το κοπάδι των γερανών πριν αναχωρήσει για τη Σιβηρία. Αμέσως ετοιμάσθηκε ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος στο οποίο είχε αυξηθεί το επίπεδο του οξυγόνου ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή αναπνοή του πτηνού.
Ο γερανός έφθασε την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Τσιλίν, Τσανγκτσούν, σε πολύ καλή διάθεση. Το τοπικό κέντρο διάσωσης και αναπαραγωγής άγριων ζώων είχε ετοιμάσει ψάρια, το αγαπημένο του φαγητό, για να τον υποδεχθεί. Την Τετάρτη το πρωί, ο γερανός τελικά έφτασε στο φυσικό πάρκο Μομόνγκ μετά την πτήση πέντε ωρών. Οι επιστήμονες του φυσικού πάρκου αμέσως του έκαναν γενικές εξετάσεις ενώ του τοποθέτησαν και ένα τσιπ για να παρακολουθούν την διαδρομή και την κατάστασή του. 
Ο γερανός αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη το απόγευμα και οι ερευνητές του κέντρου παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα των πτηνών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει κάποιον γερανό που παρέμεινε λόγω αδυναμίας στο φυσικό πάρκο. Δεν είναι η πρώτη φορά στην Κίνα που ένας τραυματισμένος γερανός διασώθηκε και στάλθηκε να επανενταχθεί μαζί με τα υπόλοιπα αποδημητικά πουλιά. Το 2012, ένα από αυτά πιάστηκε και τραυματίστηκε σε μία παγίδα κυνηγού. Λίγο αργότερα μετά τις φροντίδες των ειδικών του κέντρου διάσωσης μεταφέρθηκε με επιτυχία στη λίμνη Πογιάν.
Οι αποδημητικοί γερανοί (Leucogeranus leucogeranus) έχουν χαρακτηριστεί εξαιρετικά απειλούμενο είδος από τη Διεθνή Ένωση για τη Προστασία της Φύσης και των Φυσικών Πόρων. Ο παγκόσμιος πληθυσμός τους εκτιμάται σε 3.600 πτηνά, ενώ πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περίπου 3.440 γερανοί πέρασαν τον περασμένο χειμώνα στην περιοχή της λίμνης Πογιάν στο Τσιανγκσί, γεγονός που σημαίνει ότι το 95% του πληθυσμού των λευκών γερανών παγκοσμίως ξεχειμωνιάζει τώρα στην Κίνα.
Αρχικά οι γερανοί πραγματοποιούσαν τρεις διαδρομές μετανάστευσης, μεγάλο τμήμα όμως του πληθυσμού τους έχει σχεδόν εξαφανισθεί εξαιτίας του παράνομου κυνηγιού και της υποβάθμισης των οικότοπων.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ